luni, 15 decembrie 2014

Mărturiile copiilor despre disciplina lor de suflet

          Cu ani în urmă, Ernest Bernea scria: „Copilul este o făptură biblică originară. Copilul este o făptură a vieţii neîntinate, este o floare deschisă luminii, este îndemn la simplitate şi frumuseţe. În el vorbeşte frântura de cer dată omului odată cu începutul“. Cei mici îşi doresc  să studieze religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Răspunsurile câtorva elevi din clasa a IV-a A, de la Liceul Teoretic „Marin Preda“ din Bucureşti, coordonaţi de prof. Janeta Niţă, sunt elocvente în acest sens.
„Pentru mine, ora de religie este timpul în care comunic cu Dumnezeu, o oră de gândire şi de înţelegere a lucrurilor înconjurătoare. Cea mai frumoasă oră de la şcoală este ora de religie!“ (Ana-Maria Bălan)
„Ora de religie este hrana sufletească şi mentală. Eu ador această oră. Învăţând despre Domnul nostru Iisus Hristos, despre Dumnezeu, Maica Domnului, cei 12 Apostoli şi despre alţi sfinţi, simt că toţi aceştia sunt lângă mine. Noi toţi nu vom renunţa la ora de religie!“ (Andrei Albu)
„Spre deosebire de alte ore, ora de religie te ajută să fii lângă Iisus Hristos. Religia este ora în care ne eliberăm de supărările personale, iar scumpa noastră doamnă ne povesteşte despre toţi sfinţii care au existat şi încă există. Dacă ar fi nevoie să renunţăm la o oră, în nici un caz nu ar fi ora de religie, căci ea este lumina şi frumuseţea de a fi credincios“. (Robert Ardeleanu)
„Ora de religie este o oră foarte frumoasă, deoarece învăţăm cum să fim creştini adevăraţi, cum să ne rugăm şi ce să facem în viaţa de zi cu zi. Mi-aş dori să avem două ore de religie pe săptămână. Nu uitaţi, una din cele mai mari minuni ale Domnului nostru Iisus Hristos: Învierea!“ (Ana-Maria Vodă)
„Această oră este lumina sufletului nostru, este o hrană spirituală, un timp de linişte şi de pace care ne conectează cu Dumnezeu. Aşa ne putem obişnui cu faptele bune“. (Alexandra Catrina)
„Ora de religie este cea mai frumoasă oră posibilă. Învăţăm cum să ne comportăm, cum să ne rugăm şi să avem încredere în Dumnezeu. În această oră ne hrănim sufletul cu bunătate. Eu iubesc această disciplină şi aş vrea să facem două ore pe săptămână, pentru ca aşa să vorbim mai mult cu Domnul nostru Iisus Hristos“. (Carmen Mihaela Tudoroiu)
„Cea mai liniştitoare oră este religia. Învăţăm, în primul rând, că trebuie să fim buni, ascultători, să nu facem lucruri rele şi să fim buni creştini. Clasa noastră este un pic gălăgioasă, dar în timpul orei de religie este linişte totală, pentru că tuturor ne place să ascultăm poveştile spuse de doamna profesoară. Îmi doresc ca această minunată oră să nu fie scoasă din programul şcolar“. (Teodora Borda)
„Pentru mine, ora de religie înseamnă o strânsă legătură cu Dumnezeu şi limpezirea minţii de toate cele rele. Iisus este cu noi!“ (Ştefania Lungu)
„Toţi copiii iubesc ora de religie. Fără această disciplină, noi nu am fi veseli şi bucuroşi, aşa că nu vrem să renunţăm la ea“. (Tudor Mitrea)
„Ora de religie a fost la început greoaie, dar după ce am înţeles-o, a început să-mi placă. Istoria este o materie asemănătoare, doar că nu te atinge la inimă ca religia, căci îţi vorbeşte despre secole de credinţă, despre mari profeţi care au deschis calea oamenilor spre rai - paradisul cerurilor. Avem nevoie de această oră, căci ea ne îndrumă spre Casa Domnului!“ (Maria Savu)
„Eu cred că ora de religie este o oră spirituală în care ne descoperim: voinţa, bunătatea şi dragostea. Îmi amintesc cum doamna noastră de religie, pe care o iubim şi în care avem încredere, ne-a explicat cum Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a salvat lumea dintr-o eră a păgânismului. Măcar pentru tot ceea ce a făcut pentru noi Iisus, să păstrăm această armonie şi dragoste pe care le regăsim în ora de religie! Vă rog, păstraţi ora de religie pentru că este pacea, hrana sufletească şi liniştea pe care ne-o poartă Iisus Hristos, Maica Domnului şi sfinţii. Gândiţi-vă că religia este o legătură a noastră cu Dumnezeu, Creatorul nostru, care ne iubeşte. Religia este sufletul nostru!“ (George Daraban)
„Ora de religie este bucuria copiilor. Această materie este totul pentru noi. Suntem bucuroşi că învăţăm lucruri minunate şi că suntem însoţiţi de lumina lui Dumnezeu“. (Alexia Preda)
„Această disciplină este porţia noastră de hrană sufletească de la şcoală. Aici, putem spune ce avem pe suflet, aflăm despre minunile Mântuitorului şi detalii despre viaţa oamenilor aleşi ai lui Dumnezeu. Simt că în timpul acestei ore îmi curăţ sufletul şi că sunt păzită de Puterile cereşti“. (Alex Adochiţei)
„Ora de religie este specială, deoarece este singurul moment de la şcoală când discutăm cu Dumnezeu şi când nu există răutate. Este o oră a liniştii, a păcii şi a credinţei. Ora de religie ar trebui să continue pentru totdeauna“. (Idris Belabed)
Ziarul Lumina, 12 dec 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu